NOWOŚĆ! Zmiana Prawa zamówień publicznych i określanie kryteriów jakościowych HACCP
199 zł
P - potwierdzone do realizacji (uzbierana minimalna grupa)
N - nowy termin szkolenia
TERMINY SZKOLENIA
Najbliższe terminy
Zmiana Prawa zamówień publicznych i określanie kryteriów jakościowych HACCP
OPIS:
Zmiana Prawa zamówień publicznych – nowe obowiązki zamawiającego w zakresie planowania, szacowania i dokumentowania czynności związanych z przygotowaniem do zamówienia publicznego na środki spożywcze.
Określanie kryteriów jakościowych dla środków spożywczych, dokumentacja systemu HACCP wspomagająca proces dostaw środków spożywczych.
PROFIL UCZESTNIKA:
Szkolenie skierowane jest do intendentów/księgowych oraz innych osób związanych z zamawianiem i planowaniem żywienia w jednostkach publicznych. Na szkoleniu przedstawione zostaną praktyczne sposoby i informacje jak wykonać prawidłowo wykonać szacunek zamówienia zgodnie z aktualnymi przepisami, jak należycie udokumentować proces szacowania oraz jak prawidłowo skonstruować opis przedmiotu zamówienia.
- Publiczne zakłady żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
- Dyrektorzy żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych,
- Właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
- Dietetycy, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach;
- Publiczne zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych:
- Dyrektorzy placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno –opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
- Dietetycy, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
- Właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych.
PROGRAM:
- Analiza potrzeb oraz rozeznanie rynku, czyli na co zwrócić uwagę, aby zamówienie spełniało wszystkie potrzeby zamawiającego oraz jego klientów.
- Szacunek wartości zamówienia w ujęciu praktycznym, czyli:
- Nowe progi stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych obowiązujące od 1 stycznia 2021,
- Problem podziału zamówienia lub zaniżania jego wartości w zamówieniach poniżej progu stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych,
- Jak prawidłowo dokonać szacunku w zamówieniu bagatelnym, a jak w zamówieniu w ramach ustawy Prawo zamówień publicznych,
- Jak dokumentować należytą staranność przeprowadzanego szacunku. Dlaczego jest to tak istotne? Dokonanie szacunku krok po kroku.
- Opis przedmiotu zamówienia – teoria a praktyka w realizacji umowy oraz jak uniknąć powszechnych błędów.
- Naruszenie dyscypliny finansowej, czyli osoby wykonujące czynności w postępowaniu, a ich odpowiedzialność za błędy w zamówieniach publicznych.
- Określanie kryteriów jakościowych dla środków spożywczych w szczególności w kontekście wymagań Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
- Dokumentacja systemu HACCP wspomagająca zarządzanie dostawami środków: procedura przyjmowania dostaw, formularz przyjęcia dostaw, rejestr dostawców, oświadczenia dla dostawców.
W CENIE ZAWIERAMY
W cenę szkolenia wliczone jest: