NOWOŚĆ! Profilaktyka zakażeń wirusem SARS-CoV-2 – zasady prowadzenia systemu HACCP
Cena netto za os.:
199 zł
Regulamin199 zł
P - potwierdzone do realizacji (uzbierana minimalna grupa)
N - nowy termin szkolenia
TERMINY SZKOLENIA
Najbliższe terminy
Profilaktyka zakażeń wirusem SARS-CoV-2 – zasady prowadzenia systemu HACCP
PROFIL UCZESTNIKA:
- Dyrektorzy żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, burs, internatów, ośrodków szkolno-wychowawczych
- Dietetycy, intendenci, kucharze zatrudnieni w w/w placówkach
- Właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży
- Pracownicy organów prowadzących przedszkola i szkoły (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze)
- Pracownicy wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych
NA SZKOLENIU UZYSKASZ ODPOWIEDZI NA NASTĘPUJĄCE PYTANIA:
- W jaki sposób przenosi się zakażenie SARS CoV-2?
- Zakres zmian w dokumentacji GHP, GMP i HACCP koniecznych do wprowadzenia
w związku z zagrożeniem koronawirusem: przykładowe procedury w obszarze: mycie i dezynfekcja powierzchni, mycie i dezynfekcja rąk pracowników, higiena pracowników, obróbka termiczna, dostawa surowców i składników, mycie i dezynfekcja naczyń stołowych.
- Od czego zależy częstotliwość kontroli w zakładach żywienia zbiorowego? Czy placówka ma wpływ na liczbę kontroli?
- Jakie zmiany przepisów prawnych w ostatnich latach dotyczą żywienia dzieci i młodzieży a jakie osób dorosłych?
- Jakie procedury i instrukcje należy posiadać w ramach opracowanego systemu HACCP?
- Jakie formularze są najbardziej przydatne do dokonywania wpisów do dokumentacji?
- Czy i jak często należy dokonywać pomiarów i zapisów: temperatury w urządzeniach chłodniczych i mroźniczych, temperatury i wilgotności w magazynie suchym, z mycia i dezynfekcji jaj, z mycia i dezynfekcji powierzchni/urządzeń/sprzętów, z przyjęcia dostaw?
- Czy i jak można zmienić dotychczasowe procedury, instrukcje, formularze do wpisów?
- Czy w placówkach żywienia zbiorowego należy przeprowadzać audyty? Kto może
uczestniczyć w audycie HACCP?
- Jak długo należy przechowywać dokumentację systemu HACCP?
- Jakie zasady higieniczne obowiązują pracowników kuchni?
- Na jakich etapach powinno się wyznaczyć Krytyczne Punkty Kontrolne?
- Czy i jak długo muszę przechowywać etykiety produktów spożywczych?
- Jakich dokumentów należy oczekiwać od dostawców produktów spożywczych
nieopakowanych, co w takim przypadku zastępuje etykietę?
- Czy rodzic, którego dziecko jest alergikiem może przygotowywać sam posiłki w domu i przynosić je do placówki wyłącznie do odgrzania. Czy taki rodzic może zakupywać sam produkty, z których później placówka przygotowuje posiłek. Kto ponosi odpowiedzialność prawną, jeśli w placówce w takiej sytuacji wystąpi zatrucie pokarmowe.
- Czy każda dieta lecznicza i eliminacyjna musi mieć przeliczoną wartość odżywczą i spełniać normy żywienia.
PROGRAM:
- Profilaktyka zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w pomieszczeniach żywnościowych – jak opracować i wdrożyć odpowiednie procedury, w tym procedury HACCP:
- Co to jest koronawirus i dlaczego należy traktować go poważnie?
- Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia, Unii Europejskiej
- Przykładowa procedura profilaktyki zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w pomieszczeniach żywnościowych oraz postępowanie w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia zakażenia SARS CoV-2 u pracownika pozostającego w kontakcie z żywnością
- Od instrukcji do karty kontroli:
- Nowe procedury planowania i przeprowadzania kontroli zakładów żywienia zbiorowego przez sanepid
- Zmiany przepisów higieniczno-sanitarnych dla zakładów żywienia zbiorowego i ich wpływ na procedury i instrukcje w ramach systemu HACCP
- Wytyczne Unii Europejskiej dot. możliwości elastycznego podejścia do prowadzenia zapisów w systemie HACCP
- Dobre Praktyki GHP i GMP, procedury i instrukcje obowiązkowe do opracowania w ramach systemu HACCP
- Zasady i etapy wdrażania systemu HACCP – aspekty praktyczne: analizy zagrożeń, wyznaczania punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych, monitorowania wyznaczonych punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych, ustalania limitów krytycznych i działań korygujących, weryfikowania systemu HACCP
- Zasady prowadzenia zapisów wynikających z systemu HACCP: jakie zapisy muszą być prowadzone i z jaką częstotliwością
W CENIE ZAWIERAMY
W cenę szkolenia wliczone jest: